Nu 10% korting op meerdere vakantiehuizen! Bekijk details >

Hoe bepaal ik de huurprijs van mijn vakantiehuis?

Geen idee hoe je de huurprijs van je vakantiehuis moet bepalen? Heel herkenbaar, zeker wanneer je een startende verhuurder bent. Je struint het internet af om zoveel mogelijk informatie te verzamelen en op zoek naar de verhuurprijzen van vergelijkbare huizen.

Om er achter te komen dat het berekenen van een goede prijs dan toch lastig blijft. Niet zo gek want er zijn zoveel factoren die een rol spelen zoals:

  • De locatie
  • De faciliteiten / voorzieningen (van het huis en in de omgeving)
  • De capaciteit (aantal personen)
  • De grootte
  • Etc.

Naast deze factoren is het ook gewoon een kwestie van vraag en aanbod en is de hoogte van het tarief dat je kan vragen afhankelijk van de periode van het jaar. De juiste prijstelling is echter wel belangrijk voor het binnenhalen van boekingen en, ook niet onbelangrijk, om ervoor te zorgen dat gasten een positieve ervaring hebben.

Stem je huurprijs af op je doel

Om te beginnen is het belangrijk om je doel vast te stellen. Wil je bijvoorbeeld het maximale uit je investering halen? Of moeten de huurikomsten puur kostendekkend zijn?

Bij het eerste zul je meer gefocust zijn op het vinden van een optimum waarin je zoveel mogelijk boekingen binnen haalt tegen een zo een hoog mogelijke marge. Wil je puur kostendekkend zijn en zo nu en dan ook nog lekker zelf kunnen genieten van je vakantiehuis, dan zal

In alle gevallen is het goed om alle kosten die gemoeid zijn met het onderhouden en beheren van je vakantiehuis op een rijtje te zetten, zodat je vanuit hier een basistarief kan vaststellen.

Start met een simpele prijstelling

Hoewel je de prijstelling zo ingewikkeld kan maken als je wilt en het ook best kan lonen om met dynamische prijzen te werken, adviseren wij om simpel te beginnen.

Waarom? Ten eerste is dat overzichtelijk voor jezelf en heb je er meer controle over. Vooral fijn wanneer je net begint verhuren omdat je dan makkelijk kan leren van wat wel en niet werkt. Daarnaast is het ook transparanter richting je huurders en levert het minder vragen op van potentiële huurders. In de beginfase wel zo fijn.

Doe onderzoek naar vergelijkbare en concurrerende vakantiehuizen

Hoewel het een flinke tijdinvestering kan zijn en zeker niet volledig leidend is voor de uiteindelijke huurprijs die je in rekening gaat brengen, is toch een belangrijke stap. Het geeft je goed beeld van de markt en wat vergelijkbare huiseigenaren in rekening brengen.

Door verschillende platformen langs te lopen en de verschillende prijzen te noteren krijg je een aardig beeld van de gemiddelde prijs over de periodes van het jaar.

Download de VFH prijsmonitor

Liever tijd besparen? Download dan voor slechts €14,99 jouw exemplaar van onze VFH prijsmonitor. Elk kwartaal verzamelen de huurprijzen van een groot aantal vakantiehuizen in Frankrijk en stellen op basis hiervan een rapport op met de belangrijkste ontwikkelingen en conclusies. In dit rapport vind je o.a. de gemiddelde prijs per department, per periode (week) en de gemiddelde prijs o.b.v. capaciteit en grootte van vakantiehuizen.

Adverteer je met een vakantiehuis bij ons? Dan ontvang je deze gratis!